Bir duruşmanın ardından

Turgutlu Çaldağ orman tahsis izniyle ilgili dava tamamlandı

Turgutlu Çaldağı nikel madeni işletmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen “Orman Tahsis İzni”’nin iptali istemiyle, bazı vatandaşların açtığı davanın duruşması 28 Nisan 2010 Çarşamba günü Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde yapıldı. Saat 13.30'da başlayan duruşma 17.00'de bitti. Karar daha sonra açıklanacak.

* Aynı içerikle TEMA VAKFI da bir dava açtı ve o dava da ayrıca görülecek.
* Vatandaşların açtığı bu ilk davanın duruşması kalabalık bir grup tarafından izlendi. Duruşmaya katılan grupta Turgutlu’dan TURÇEP temsilcileri ve bazı vatandaşların yanında destek için İzmir ve Manisa Tema Vakfı üyeleri ve EGEÇEP üyeleri de katıldı.
* Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe: “Bu izin verilirse çok büyük bir zarar gerçekleşeceğini düşündüm ve 70 milyonun hakkı olduğu için orman iznini imzalamadım…”
* TEMA Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, "Çaldağı projesi uluslararası sermayenin ülkemizi işgalinin bir parçası. Aynı kurtuluş savaşında olduğu gibi, halkımız milli direnişe başlayacaktır..."
* Orman idaresi yetkilisi: "Maden ruhsat alanında toplam 4 milyon ağaç bulunuyor."


YAPILACAK ORMAN KATLİAMI TÜYLER ÜRPERTİCİ!
167 bin ağaç, sadece ilk anda kesilecek olan miktar

TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) ormanın tüm ülkenin ortak malı olduğunu savunarak, orman tahsis izninin iptalini istiyor. Bu taleple şirkete karşı Turgutlu halkı adına açılan davanın son duruşması 28 Nisan 2010 Çarşamba günü gerçekleşti.

Duruşmada kesilecek ağaç sayısı polemik konusu oldu. Davacıların avukatları Av. Hasan Namak ve Av. Arif Ali Cangı, İzmir Orman Mühendisleri Odası’nın raporuna dayanarak işletme sürecinde kesilecek toplam ağaç sayısının, ağaç ve fidanlarla birlikte milyonlarla ifade edileceğini ileri sürdü. Bakanlık ise 167 bin ağacın kesileceğini belirtti. Bu tartışmalar üzerine Mahkeme Başkanı, Bakanlık temsilcisine, proje ruhsat sahasında toplam kaç ağaç olduğunu sorması üzerine verilen cevapta, maden ruhsat alanında toplam 4 milyon ağaç olduğu belirtildi. 167 bin ağacın, sadece şu an davaya konu ruhsat alanı için ve ilk aşamada kesilecek ağaç sayısı olduğu, boyu 1.30’un altında ve çapı 8 cm. den küçük olan ağaççık ve fidanların bu sayımın dışında olduğu da ortaya çıktı.

Nikel madeni sahasında bulunan 4 milyon ağaç kesilebilir

Sardes Nikel Maden Şirketi'ne karşı açılan davanın taraflarından avukat Hasan Namak, "Çapı 8, boyu da 30 cm.nin altında olanlar ağaçtan sayılmıyor. Bunları da hesaba kattığımızda Çaldağı'nda 2 milyona yakın ağacın kesilmesi söz konusu olabilir. Bu savımız Orman Mühendisleri Odası tarafından da doğrulandı" dedi. Böylece Turgutlu'da İngiliz Sardes şirketi tarafından işletilmek istenen nikel madeni sahasında 4 milyon ağacın bulunduğu mahkeme kayıtlarına girdi. Orman Mühendisleri Odası'nın raporuna göre; madenin tam kapasiteyle işletmeye açılması durumunda, 2 milyona yakın ağacın kesilmesi öngörülüyor.

Manisa Bölge İdare Mahkemesi''ndeki duruşmada, mahkeme başkanının Manisa'da görevli memura "Maden sahasının tümünde kaç ağaç var?" sorusuna, memur "4 milyon ağaç" cevabını verdi. Böylece nikel madeni sahasında 4 milyon ağaç bulunduğu mahkeme kayıtlarına da girdi. Bu durum da ÇED Raporu'nun gerçekçi olmadığı ve Sardes şirketi tarafından kesilecek ağaç sayısı konusunda verilen rakamların gerçek olmadığına kanıt niteliğinde görülüyor.

DSİ Raporu: Çampınar köyünde yaşanan çamurlu su baskınının nedeni maden şirketinin çalışmalarıdır!


Nisan ayı başlarında yoğun yağışlarda maden işletme sahasının hemen altındaki Çampınar Köyü’nde yaşanan çamurlu su baskını ve sel görüntülerini de videoda sunan davacıların avukatları, konu hakkında DSİ Müdürlüğü'nden gelen yazıyı mahkemeye sundular. DSİ yazısında sel ve çamur baskınının, madenin Domuz Ocağı'ndan çıkardığı pasaların yığıldığı yerden kayarak, Domuz Deresi’ni kapatması nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmişti.

İNGİLİZ MİSYONUNUN BASKISI HAKKINDA VİDEOLAR

Duruşmada davacı avukatları video sunumları yaptı. Videolarda eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin, NTV Televizyon Kanalı'nda yaptığı bir röportajda, İngiliz misyonunun bütün gücüyle baskı yaptığını, ama kendisinin direndiğini, bu izin verilirse büyük zararlar gerçekleşeceğini düşündüğü ve 70 milyonun hakkı olduğu için orman iznini imzalamadığını söylediği görüntüler de sunuldu.

Eski Bakan Osman Pepe'nin söylediklerini izlemek için aşağıdaki linki tıklayınız:
Eski Bakan Pepe'nin açıklamaları

Duruşmada ayrıca, AKP'li Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan’ın Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na atfen yaptığı orman izninin İngiliz hükümetinin, İngiliz Büyülelçisi’nin ve İngiliz şirketinin baskıları sonucunda verildiğini söylediği görüntüler de sunuldu. Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, yeniden Belediye Başkanı seçildiği 29 Mart yerel seçimlerinden 1 ay sonra, 27 Nisan 2009 tarihinde, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Meclis toplantısında, İngiliz baskısı sonucu izinlerin verildiğini Çevre Bakanı'nın ağzından açıklıyordu.

Bu konuşma büyük tepkilere neden oldu, Belediye Başkanının konuşması sanki şirket temsilcisi biri konuşuyormuş gibi değerlendirildi ve maden şirketi ile işbirliği içinde olmakla suçlandı.

İşte yerel seçimden 1 ay sonra 27 Nisan 2009'da yapılan o şok edici konuşmadan kısa bir bölüm aşağıdaki videoda.
Serhat Orhan'ın açıklamaları


Yorumlar - Yorum Yaz