'Belkıs'ın Gerdanlığı' efsanesinin yorumu



Belkıs'ın Gerdanlığı efsanesinin yorumu


Asıl gerçek

Yöremiz toprağının bereketi ve bu bereketin sembolü olan üzümle ilgili anlatılan "Belkıs'ın gerdanlığı" isimli efsanede, asıl vurgulanmak istenen; genelde Gediz Ovası’nın, özel olarak da Manisa ve yöresinin başta üzüm olmak üzere, her türlü ürünün adeta fışkırdığı, yeşilin diyarı olan, eşi ve benzeri az bulunur “bereketli topraklar” olarak nitelendirildiği gerçeğidir.


Gerçekten Gediz Havzası, Türkiye'nin en verimli bölgesi ve dünyanın da "birinci sınıf" diye tanımlanan tarım arazileri arasındadır. Manisa ve Turgutlu'nun sembolünün üzüm salkımı olması da bu bakımdan anlamlıdır.
 
 
Bu efsane de göz önünde bulundurulursa, yöremiz mitolojik çağlardan beri “üzüm diyarı” olarak bilinir. Romalılar döneminde, Gediz Havzası, "şarap merkezi" olarak biliniyor ve tiyatronun da temelinin atıldığı "dionysos şenlikleri" düzenleniyordu. Dünyanın en iyi üzümünün üretildigi Manisa ve yöresi, üzüm ihracatında da dünyada hep en ön sırada yer almıştır. Türkiye, dünyada üzüm üretiminde her zaman birinci sıradadır...


 
"Belkıs'ın gerdanlığı efsanesi", Manisa ve yöresinde geçer! Yöremiz toprağının, Gediz Havzası'nın dünya yüzünde ne denli verimli ve bereketli olduğunu anlatan bir efsanedir. 
Efsanenin özü budur aslında: Yöremiz toprağının bereketi.

Yüzyıllar öncesinde, ilçemizin kurucusu olan ilk Türkmen aşiretinin bu yöreye gelip yerleşmelerinin ardındaki bir başka gerçek de, işte burada, yöremiz toprağının bereketinde gizlidir. Yani doğanın insanlığa bir armağan gibi sunduğu dünyanın en cennet köşeleri, birinci sınıf tarım arazileri içinde yer alıyor Gediz Havzası.

Yeşil cennete sülfürik asit tehdidi!
 
Mitoloik çağlardan bu yana devam eden bir yaşam var bu topraklarda. 
Gediz Nehri, buradaki bu yaşamın bir sembolü...
Atalarımız bu topraklarda yaşadı... 
Bizler bu topraklarda yaşıyoruz... 
Çocuklarımız ve torunlarımız da yaşayacaklar... 
Belki torunlarımızın torunları da... 
Tabii Turgutlu Çaldağı'nda nikel madeni çalışmaları için gelen şirket, buradan 15 yıl sonra işi bitip de çekip gittikten sonra Gediz Havzası'nda bir yaşam belirtisi kalırsa eğer!
 
Okumak için tıklayınız:  Nasıl bir çevre felaketi bizleri bekliyor?   

  
 

 
 Gediz Vadisi'nin yok edilmesine izin vermeyin!  



Yorumlar - Yorum Yaz