Op. Dr. M. Niyazi Dinçsoy hakkında yazılanlar

  İBN İ     Cİ NN İ   
Op. Dr. M. Niyazi Dinçsoy
Hakkında yazılanlar

Tüm özellikleri ile birlikte düşünüldüğünde, Op. Dr. Mustafa Niyazi Dinçsoy (İbn-i Cinni), aslında Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bilim adamlarındandır. Bu Turgutlu için de büyük bir gurur kaynağıdır. Ne var ki, Turgutlu için bu kadar büyük bir gurur kaynağı olan Op. Dr. Mustafa Niyazi Dinçsoy, Belediye’nin, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın arşivleri ve yayınlarında, Kaymakamlıkça çıkartılan Turgutlu Kılavuzu'nda ilçemizin yetiştirdiği ünlü kişiler arasında yer almaz, adı geçmez. Babası İsmail Hakkı Bey için böyle bir jest yapmak kimsenin aklına bile gelmemiş...

Bu konu, yukarıda adı geçen kurumların ve makamların bir eksiği, kusuru ve ayıbı olarak bir kenarda dura koysun, aslında Op. Dr. Mustafa Niyazi Dinçsoy’un bu arşivlerde ve yayınlarda adının geçmesine hiç ihtiyacı da yoktur. Çünkü o, uluslar arası düzeyde pek çok ünlü dergilere, gazetelere, ansiklopedi ve tıp arşivlerine geçmiş bir kişidir. 

Örneğin; uluslar arası düzeyde ünlü ansiklopedilerden biri olan Kim Kimdir Ansiklopedisi’nin 2 cildinin 222. Sayfasında, Op. Dr. Mustafa Niyazi Dinçsoy için şunlar yazılmıştır:

“DİNÇSOY Mustafa Niyazi—Dr. Kadın Hastalıkları ve Doğum Mütehassısı. Doğumu 1914 Turgutlu. Babası İsmail Hakkı, Anası: Şefika. Evi: Yenimahalle, Serdar sokağı, No: 74 Ankara. İşi: Ana ve Çocuk Sağlığı Tekamül Merkezi Mütehassısı ve Baştabibi; Yenimahalle ve Aktaş Ana ve Çocuk Sağlığı’nı Uygulama Merkez ve Şubelerinin Onursal Baştabibi...

Fransızca ve İngilizce bilir. öğrenimini Kasaba Cumhuriyet İlkokulu’nda (1926), Manisa Ortaokulu’nda (1929), İzmir Erkek Lisesi’nde (1932) tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni (1938) bitirdi. Mecburi hizmetini de yurdumuzun mahrumiyet bölgelerinde (Yeşilova/Burdur, Palu, Karakoçan/Elazığ, Çapakçur, Genç, Solhan ve Karlıova/Bingöl, Devrek/Zonguldak), Hükümet, Belediye, Frengi, Sıtma  Mücadele Tabiplikleri ile Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlükleri, Belediye Reisliği ile Kaymakamlık Vekillikleri (1940-1946), Ankara’da Doğumevi Asistanlığı ve Başasistanlığı (1946-1949), Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nın Müfettişliği ve Başmüfettişliği; Bakanlık Özlük isleri Genel Müdürlüğü Disiplin Şubesi Müdürlüğü ve Ankara Doğumevi’nin Onursal Mütehassıslığı (1949-1953), Ana ve Çocuk Sağlığı Tekamül Merkezleri ile Anneksleri’ni kurdu ve bu tesislerin mütehassıs ve baştabipliği hizmetlerini yürüttü (1953-1963). Dünya Sağlık Örgütü (OMS/WHO) bursuyla incelemelerde bulunmak üzere Avusturya, Fransa, Belçika, Federal Almanya ve Danimarka’ya gönderildi. Paris’te kaldığı sürede akupunktur öğrendi (1959). Ankara’daki Atatürk Göğüs Hastalıkları Cerrahisi/Sanatoryumu’nda Baştabip Muavini ve uzmanlığında çalıştı ve “Meme Kanserlerinin Medikasyonu” konusunda araştırmalar yaptı (1963-1969) ve bu yılın Eylül ayında kendi isteğiyle emekli oldu. Turgutlu’ya yerleşti. Pekin Çin Hekimliği Araştırma Akademisi Rektörlüğü’nün Resmi daveti üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi konuğu olarak bu ülkeye gitti. Bu tıp dalı konusunda incelemelerde bulundu (1973).”

UNICEF’in Amerikan Ulusal Komitesi İcra Genel Müdür Muavini Janette Fritssche ise, 22 eylül 1958 yılında kendisine yazdığı mektupta, o zaman Telsizler Merkezi’nde görev yapmakta olan Op. Dr. Mustafa Niyazi Dinçsoy’a şunları yazar:

“Sayın Dr. Niyazi Bey, 
Türkiye’ye yaptığım seyahatın ardından, Temmuz ayında New-York’a dönüşümden beri, herkese devamlı olarak bu seyahatten bahsediyorum. Bu konuşmalarım hem UNICEF işleri ile ilgili şahıslara, hem de geniş halk topluluklarına hitaben, konferanslarımda oluyor. Hemen her an, onlara sizin “Telsizler Merkezi”nden ve orada elde ettiğiniz fevkalade başarılı sonuçlardan söz ediyorum. Bu da, kuruluşunuzun ne derece etkisi altında kaldığımı gösterir. Bu nedenle, geçenlerde size yazmış olduğum kısa teşekkür ve taktir mektubuma ek olarak, daha uzun ve taktirlerimi bildiren ikinci bir mektubu yazma zorunluluğu duyuyorum. Bölge çalışmalarıyla hizmet ettiği yörede sosyal hayatın merkezi haline getirdiğiniz kuruluşunuzun “iç meselesi” de, sizin ve yardımcılarınızın bir iftihar derecesindedir. 

Buna ek olarak, şahsen kuruluşunuzun bu derece genel rağbet ve sevgi kazanmasının bir başka nedeni de, sizin uyguladığınız ve halkın yetiştirilmesindeki başarılı çalışmalarınız olduğuna inanıyorum. Kuruluşunuzun denetimi altında; marangozluk ve bahçıvanlık öğrenen erkeklerin istekli çabalarını görmek, benim için bir zevk oldu. Gördükleri eğitimle daha iyi yetiştirildiklerinden, daha iyi işler de bulabileceklerine eminim. 

Yeni binanız tamamlanınca, tekrar ziyaretinize geleceğimi de umuyorum. Eni olanaklarla ve eklenecek kolaylık araçlarıyla daha büyük hedeflere ve başarılara ulaşacağınızdan da eminim. En önemli olan da budur. “Telsizler Kliniği” sadece bir “Ana ve Çocuk Sağlığı Merkezi” değil, aynı zamanda bir “Yetiştirme, Eğitim ve Gelişim Organizasyonu” olarak da hizmet görmektedir. 

Ziyaretim sırasında, yardımcılarınızın, yakından gördüğüm, size olan bağlılık ve çabalarına ek olarak, sizin, başarılı yönetim yönteminiz sayesinde tüm hedeflerinize ulaşacağınızdan eminim. Saygılarımla...”

 

Yorumlar - Yorum Yaz