Odin: Kuzey mitolojisinin Zeus'u


Odin
ODİN: İskandinav mitolojisinin Zeus'u
 Odin

Kızey mitolojisinin Zeus'u: Odin

Odin adı (Eski Norça: Óðinn), Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava ve rüzgar ile ilişkilendirir.

İskandinav mitolojisi inanışına göre tanrıça Frigg'in kocasıdır.

Genellikle "en yüce Cermen tanrısı" olarak kabul edilir. Eski İngilizce'de ve ayrıca Eski Saksonca'da Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde Çarşamba günü (İngilizce: Wednesday), bu tanrının adını taşır.

Genel bilgi

Adı "tahrik", "hiddet" ve "şiir" anlamına gelen óðr'dan gelmektedir. İskandinav panteonundaki diğer birçok ilahi varlık gibi karmaşık bir rol üstlenir; savaş ve bilgelik tanrısıdır. Ayrıca büyü, zafer ve av tanrısı olarak bilinir. Güneş ve Kelt haçı ile sembolize edilir.

Odin: (Alfadir, Allfather (Herkesin Babası)) Tanrıların babası; Asgard'daki salonu Valaskjalf'da (Katledilmişlerin Korunağı) tahtı Hlidskjalf bulunur. Bu tahttan dokuz diyarda (Asgard, Vanaheim, Midgard, Jotunhiem, Nidavellir, Svartalfheim, Niflheim, Alfheim, Muspelheim) olan tüm olayları gözler. Ayrıca yeryüzüne ve gökyüzüne hâkimdir, gerektiğinde kartala da dönüşebilir.

Odin'in sadece güneş gibi parlayan tek bir gözü vardır. Diğer gözünü "Bilgelik Kuyusu"ndan içebilmek için feda etmiş ve sonsuz bilgi elde etmiştir. Habercileri Valkyrie’ler ölü savaşçıların ruhlarını Valhalla’ya taşırlar.

İngilizcedeki Wednesday (Çarşamba) günü Woden's Day (Odin'in Günü) den gelmektedir. Tacitus gibi Romalı yazarlar tarafından Merkür'le özdeşleştirilmiştir. Avrasya Şamanizm'iyle bağlantılı olduğu da düşünülmektedir. Gerçekten de çok belirgin şaman özellikleri göstermektedir.

Simgeleri; hiç hedefini ıskalamayan mızrağı Gungnir, her dokuzuncu gecede yeni sekiz yüzüğü ortaya çıkaran yüzüğü Draupnir ve sekiz ayaklı atı Sleipnir'dir. Sleipnir suda ve karada gidebilir. Ayrıca iki kuzgunu vardır. Bu kuzgunlar ona dünyadan haberler getirir. Kuzgunlardan birinin adı Huginn (düşünce) ve diğerinin adı Muninn'dir (hafıza). Ayrıca yanında Freki ve Geri adında iki tane kurt eşlik eder.


"Kuzey mitolojisinin Zeus"u denilebilecek tanrı olarak da tanımlanır. Eşi Frigg'den olan çocukları, Balder, Hod Bragi ve Hermod, tanrıça Jord'dan olan çocuğu Thor ve dev Grid'den olan çocuğu da Vidar'dır.

Bu da ona yeni bir unvan kazandırır, bu "Tanrıların Tanrısı"dır. Elindeki mızrak ise yine 9 ya da 7 gün asılı kaldığı kuzey mitolojisin gerçekleştiği yerin yaşam ağacında runeleri öğrenmesi sonucu kurtulduğunda kopardığı bir daldan yapılmıştır. Yeşil Adam figürüyle bağlantılı görünmektedir. Hızır ve Zülkarneyn olduğu da öne sürülmüştür.

Ragnarok günü geldiğinde, Fenrir Odin'i öldürecektir.

Odinizm (Wotanizm)

Odinizm, diğer adıyla Wotanizm, İskandinavya toplumunun Hristiyanlık öncesi Odin, Thor, Frey, Freyja ve diğer Nors ilahlarını onurlandırma odaklı Cermenik neopaganizmin bir türüdür.

Bazı takipçileri Odinizmi Asatru ile eşanlamlı kullanırken, diğerleri iki terim arasındaki denkliği reddeder. Birçok Odinist sert politeisttir ve onlar tanrı ile tanrıçaların farklı kişilikleri ile gerçek olduğuna inanır.

Cermenik neopaganizm Kuzey Amerika'da bağımsız olarak aynı zamanda (y. 1970) Else Christensen ve Stephen McNallen tarafından kuruldu. Onların hareketleri sırasıyla Odinizim ve Asatru adını aldı.

Odin, diğer cermen tanrı ve tanrıçalarıyla birlikte cermen neopaganlar tarafından kabul edilmektedir. Özellikle onun İskandinav formunun kabul edildiği Ásatrú; İzlanda, Danimarka, Norveç, İsveç ve İspanya'da resmen tanınan bir dindir. (Kaynak: Vikipedia)

 Sonraki sayfa: 


Yorumlar - Yorum Yaz