Ağaçlar birbiriyle gizlice konuşuyor


Ağaçlar birbirleriyle gizlice konuşuyor!

 

Ağaçlar dışarıdan bakınca varlıklarını tek başlarına sürüren canlılar gibi görünse de altlarındaki toprak aksini söylüyor. Ağaçlar yeraltındaki mantarlar aracılığıyla birbirleriyle konuşuyor, hatta savaşıyor.

Ağaçlar birbirlerinden bağımsız gibi görünseler de altlarındaki toprak aksini söylüyor. BBC Türkçe’nin haberine göre ağaçlar gizlice konuşuyor, takas yapıyor, işbirliği yapıyor, aracı olarak mantarları kullanıyor ve hatta birbirleriyle savaşıyor. Ağaçlar köklerinin içinde ve çevresinde büyüyen mantarlar aracılığıyla birbirleri ile iletişim kuruyorlar.

YERALTI İNTERNET AĞIYLA İLETİŞİM KURUYORLAR

Bunu köklerinin içinde ve çevresinde büyüyen mantarlar yoluyla yapıyorlar. Mantarlar ağaçlara gerekli olan besinleri sağlıyor, karşılığında şeker alıyor. Ama bilim insanları bu ilişkinin görünenden çok daha derin olduğunu keşfetti. Mantar ağına bağlanarak ağaçlar kaynaklarını paylaşabiliyor. Bu yeraltı ‘internet ağı’ ağaçların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlıyor.

Ağaçlara gerekli olan besini sağlayan mantarlar bunun karşılığında şeker alıyor. Ancak, ağaç ve mantar ilişkisi bilim insanlarının yeni keşiflerine göre, çok daha derin. Ağaçlar mantar ağına bağlanarak birbirleri ile kaynaklarını paylaşabiliyorlar. Bu iletişim ağı içinde bulunan daha yaşlı “ana ağaç” bu sistem yoluyla gölgede kalan küçük fidanlara yeterli şekeri sağlıyor ve hayatta kalma şanslarını arttırıyor. 

Bu mantar ağını kullanan binlerce bitki bulunuyor. Aralarındaki iletişim bununla da sınırlı kalmıyor. Bir bitki saldırıya uğrarsa salgıladığı kimyasal madde ile komşularını uyarıyor. Ağın bazı tehlikeleri de bulunuyor. Bazı orkide türleri korsanlık yaparak yakındaki ağaçların kaynaklarını çalıyor. Karaceviz gibi türler ise, zehirli kimyasallarla rakiplerini zehirliyor. Hasta ya da ölmek üzere olan ağaçlar ise, bu mantar ağına kaynak aktarıyor ve bu kaynak sağlıklı komşuları tarafından kullanılıyor.  

YAŞLI AĞAÇLAR KÜÇÜK FİDANLARA YARDIM EDİYOR

Ağdaki daha yaşlı ‘ana ağaçlar’ bu sistem yoluyla gölgede kalan küçük fidanlara gerekli şekeri sağlayıp hayatta kalma şanslarını artırıyor. Hasta ya da ölmek üzere olan ağaçların bu mantar ağına aktardıkları kaynaklar, daha sağlıklı komşuları tarafından kullanılıyor. 

Bu mantar ağı diğer bitkilerce de kullanılıyor. Bir bitki saldırıya uğradığında kimyasal maddeler salgılayarak komşularını uyarıyor. Ama aynı internet gibi, bu ağın da ‘karanlık bir tarafı var.  Bazı orkide türleri korsanlık yaparak yakındaki ağaçların kaynaklarını çalıyor.

RAKİPLERİNİ ZEHİRLİ KİMYASALLARLA ZEHİRLİYOR

Karaceviz gibi türler ise zehirli kimyasallarla rakiplerini zehirliyor. Yani çevremizde canlılar arasında bizim sandığımızdan daha güçlü bağlar var...


Yorumlar - Yorum Yaz